In samenwerking met W.V. Aegir en de K.R.&Z.V. de Maas organiseert de RZV in het voorjaar van 2019 een reeks van vijf wedstrijdtrainingen voor zeilers die in dat jaar de Combi Rotterdam in de Optimist willen gaan wedstrijdvaren. 

De trainingen zijn bedoeld voor zeilers in de Optimist A, B, C en RS Feva. Er wordt afwisselend getraind op de Kralingse Plas, op de Bergse Plassen, Heeg- of Port Zélande. De Optimisten kunnen in overleg bij de verschillende verenigingen worden ondergebracht.

Data

Dagindeling

Een trainingsdag begint om 10.00 uur. Zorg dat je dan opgetuigd en omgekleed klaar staat. De trainingsdag is rond 16.30 uur weer afgelopen. Wedstrijden of bepaalde trainingen hebben soms een andere planning, die zul je dan per e-mail ontvangen!

Uitrusting Optimist & zeilkleding

Om zeilers en ouders een handvat te geven waar op te letten zodat zeiler en boot goed uitgerust het water op gaan, is de volgende handleiding geschreven. Het is voor de zeilinstructeurs ook fijn te weten dat de Optimisten die meedoen aan T&B-activiteiten voldoen aan deze eisen.

Veiligheidsuitrusting persoonlijk:

 • De zeiler draagt een goed passend zwem- of reddingsvest (geen automatisch opblaasbaar vest); (a.u.b. geen vest met ‘kraag’; deze blijft altijd hangen achter de giek).
 • Draag geen laarzen tijdens het zeilen, als je in het water valt dan worden ze letterlijk een blok aan je benen (zeillaarsjes zijn wel geschikt).

De Optimist heeft als veiligheidsuitrusting de volgende zaken aan boord:

 • Voldoende draagvermogen (luchtdichte luchtkasten, of luchtzakken (3x));
 • 2 grote hoosvaten + 1 peddel; met touwtjes (shockkoord) vast aan boot;
 • Sleeplijn, vast vóór in de boot. Minimale lengte 7 meter. Lijn moet blijven drijven;
 • Mastborg;
 • Elastiek voor borging zwaard.

Om te zeilen heb je verder nodig:

 • Mast, giek, zeil, spriet, roer, zwaard, schoot en diverse lijntjes om het een en ander aan elkaar te bevestigen;
 • Schoot moet een zodanige lengte hebben dat giek geheel dwars, plus een stukje meer, buiten de boot kan komen. Deze lengte is totaal ongeveer 7 meter;
 • De bevestiging van de schoot aan giek is, om snel los te kunnen maken, met een snelsluiting(snapsluiting). Is de bevestiging aan de giek met een spruit uitgevoerd (meestal), dan moet er een borglijntje zitten tussen giek en midden van de spruit, waar de schoot vastgehaakt wordt. Dit om te voorkomen dat je met je hoofd klem kan komen te zitten tussen spruit en giek. Is echt gebeurd in het verleden, vandaar de eis;

Kleding tijdens het zeilen:

 • Een droogpak is in het voor- en najaar verplicht. Op andere momenten kan je ook een wetsuit dragen, met daaroverheen, tegen de wind, een windstopper of een jas.
 • Schoeisel waar je voeten warm in blijven is verplicht, je voeten zijn als eerste koud bij koud weer!
 • De zon is feller op het water! Denk aan zonnebrand, petje en zonnebril, met touwtje.
 • Neem ook drinken en eten mee voor op het water. Handig is een waterdicht tonnetje mee aan boord voor zulke spullen. Geef het anders mee aan de trainer.

Wat is de rol van ouders?

De RZV is een vereniging die geen verplichte inzet van ouders kent. De kinderen krijgen begeleiding van een ervaren en hiervoor opgeleide trainer. Wel wordt hulp van ouders op prijs gesteld; bijvoorbeeld als walouder of ouders met vaarbewijs als hulp(ouder) voor de trainer.

Tarieven

Heb je nog vragen?

Stuur dan een mailtje naar  email hidden; JavaScript is required

Ben je geïnteresseerd en wil je je inschrijven?

Schrijf je in!