Ook dit jaar worden er najaarstrainingen georganiseerd voor de Optimist. Deze trainingen zijn een voorbereiding op de wedstrijden van de Combi Rotterdam volgend jaar in het voorjaar. Deze wedstrijden zijn bedoeld voor (beginnende) wedstrijdzeilers.

In 2019 wordt er op de volgende dagen getraind:
3 november (IJsberenrace). De race wordt gevaren waarbij een coach aanwezig is om te begeleiden.
10 november, locatie Kralingse Plas
17 november, locatie Kralingse Plas
24 november, locatie Kralingse Plas
Tijd: 10.00 – 16.00 uur

Er wordt getraind op de Kralingse Plas. De eerste zondag is er een wedstrijd op de Bergse Plas in Rotterdam (de IJsberenrace). Hier is een coach aanwezig voor begeleiding. Goed om dan gelijk te zien waar je staat.

De kosten van de trainingen vind je hier

Wat is de rol van ouders?
De RZV is een vereniging die geen verplichte inzet van ouders kent. De kinderen krijgen begeleiding van een ervaren en hiervoor opgeleide trainer. Wel wordt hulp van ouders op prijs gesteld; bijvoorbeeld als walouder of ouders met vaarbewijs als hulp(ouder) voor de trainer.

Dagindeling
Een trainingsdag begint om 10.00 uur, zorg dat je dan opgetuigd en omgekleed klaar staat. De trainingsdag is rond 16.00 uur weer afgelopen. Wedstrijden of bepaalde trainingen hebben soms een andere planning, die zult u dan per e-mail ontvangen!

Uitrusting Optimist & zeilkleding
Om zeilers en ouders een handvat te geven waar op te letten zodat zeiler en boot goed uitgerust het water op gaan, is de volgende handleiding geschreven. Het is voor de zeilinstructeurs ook fijn te weten, dat de Optimisten die meedoen aan T&B-acitiviteiten voldoen aan deze eisen.

Veiligheidsuitrusting persoonlijk

 • De zeiler draagt een goed passend zwem- of reddingsvest (geen automatisch opblaasbaar vest); (a.u.b. geen vest met ‘kraag’; blijft altijd hangen achter de giek)
 • Draag geen laarzen tijdens het zeilen, als je in het water valt dan worden ze letterlijk een blok aan je benen.
 • De Optimist heeft als veiligheidsuitrusting de volgende zaken aan boord
  Voldoende draagvermogen: of luchtdichte luchtkasten, of luchtzakken (3x);
 • 2 grote hoosvaten + 1 peddel; met touwtjes (shockkoord) vast aan boot;
 • Sleeplijn, vast voor in de boot. Minimale lengte 7 mtr. Lijn moet blijven drijven;
 • Mastborg;
 • Elastiek voor borging zwaard.

Om te zeilen heb je verder nodig

 • Mast, giek, zeil, spriet, roer, zwaard, schoot en diverse lijntjes om het een en ander aan elkaar te bevestigen;
 • Schoot moet een zodanige lengte hebben dat giek geheel dwars, plus een stukje meer, buiten de boot kan komen. Deze lengte is totaal ongeveer 7 meter;
 • De bevestiging van de schoot aan giek is, om snel los te kunnen maken, met een snelsluiting(snapsluiting). Is de bevestiging aan de giek met een spruit uitgevoerd (meestal), dan moet er een borglijntje zitten tussen giek en midden van de spruit, waar de schoot vastgehaakt wordt. Dit om te voorkomen dat kind met zijn/haar hoofd klem kan komen te zitten tussen spruit en giek. Is echt gebeurd in het verleden, vandaar de eis;
 • Kleding tijdens het zeilen; een droogpak of steamer is in het voor- en najaar verplicht. Op andere momenten kan je ook een wetsuit dragen, met daarover heen, tegen de wind, een windstopper of een jas.
 • Schoeisel waar je voeten warm in blijven is verplicht, je voeten zijn als eerste koud bij koud weer!
 • De zon is feller op het water! Denk aan zonnebrand, petje en zonnebril, met touwtje.
 • Neem ook drinken en eten mee voor op het water.

Veel kinderen hebben een waterdicht tonnetje mee aan boord voor zulke spullen. Geef het anders mee aan de trainer. En nu heb je genoeg aan boord om lekker te gaan zeilen!

Heb je nog vragen?
Stuur dan een mailtje naar   email hidden; JavaScript is required

Inschrijving

Schrijf je in!