Wil je leren zeilen? Op negen dagen voor de zomervakantie zijn er zeillessen: de Jeugdzeilopleiding (JZO)! Ook kan je in de eerste of laatste week van de zomervakantie deelnemen aan een ‘JZO-week’ – een zeilkamp, waar je elke dag zeilt, maar wel gewoon thuis slaapt.

 

Jeugdzeilopleiding (JZO)

De JZO bestaat uit 9 lessen voor de zomervakantie (zie Data). Deze dagen staan in het teken van leren zeilen met een Optimist, maar dit uiteraard gecombineerd met heel veel gezelligheid en plezier! Belangrijke voorwaarde voor de zeillessen is dat je tenminste twee zwemdiploma’s hebt en je 7 jaar of ouder bent bij aanvang van de lessen.

De Feva opleiding zal op dezelfde dagen plaatsvinden. We beschikken over vier huurboten, wat betekent dat, met twee kinderen per boot, er acht kinderen kunnen deelnemen.

Bij voldoende inschrijvingen willen we de startende Feva-zeilers (wel minimaal een CWO-2 diploma in de Optimist of een andere jeugdboot) en de al meer ervaren Feva-zeilers splitsen in twee groepen.

Belangrijk: zie ook Extra informatie en Tarieven.

 

JZO-week

In het verlengde van de Jeugdzeilopleiding organiseert de RZV in de eerste en de laatste week van de zomervakantie de JZO-week. Om deel te nemen aan de JZO-week hoef je niet eerst de JZO-opleiding te volgen. Je kunt kiezen tussen de ene of de andere week… of wel beiden.

Zodra de data bekend zijn zullen ze worden gepubliceerd.

Deze week staat in het teken van zeilen en heel veel plezier. ’s Morgens wordt er hard getraind in Optimisten en ’s middags worden er op het water grote teamspellen gespeeld door de kinderen. In deze week is het mogelijk een CWO-diploma te halen, net als in de reguliere Jeugdzeilopleiding (JZO) maar ligt de nadruk meer op een ‘leuke week zeilen’ dan op het behalen van een diploma. De instroomeisen zijn dezelfde als bij de reguliere JZO, maar voor de JZO-week ligt de bovenste leeftijdsgrens op 12 jaar (groep 8 basisschool).

Op donderdagavond hebben we een barbecue en bonte avond, een van de hoogtepunten van de week!

Belangrijk: zie ook Extra informatie en Tarieven.

 

ZeilinstructieCWO_Logo

Bij de RZV wordt via het systeem van de Commissie Watersportopleidingen (CWO) opgeleid. We leiden op voor JZ 1-mans en 2-mans. De instructeurs houden de vorderingen bij van de zeilers gedurende de cursus. Zodra een zeiler voldaan heeft aan de eisen wordt het diploma afgegeven. Mocht aan het einde van de cursus of zeilkamp nog niet aan alle voorwaarden worden voldaan, geen nood. In plaats van een diploma krijgt de zeiler een vorderingstaat waarop staat vermeld wat al voldoende is. De vorderingstaat is een jaar geldig. Dus het jaar erop kan je alsnog de ontbrekende eisen leren en je diploma halen.

 

De Optimist

De Optimist is een handzame en stabiele boot die uitstekend geschikt is om in te leren zeilen. De schatting is dat er wereldwijd meer dan 110.000 van deze bootjes varen! In veel landen is de Optimist zelfs de grootste klasse. In Nederland zijn er meer dan 2.500 en er is een levendige tweedehands markt.

 

De RS-Feva

De RS-Feva is een tweemansboot voor de leeftijdscategorie 10-18 jaar en sluit naadloos aan op de Optimist. De boot heeft een grootzeiloppervlakte van 6,5 m2 en een fok van 2,1 m2. Dit is meer dan twee keer zoveel als een Optimist (3,5m2) maar je zit er natuurlijk ook met twee personen in!

Omdat het belangrijk is dat alle deelnemers ongeveer hetzelfde zeilniveau hebben om goed en veilig les te kunnen geven en om schade te voorkomen (door de hogere bootsnelheid) stellen we een instroomeis voor de RS-Feva: je moet tenminste beschikken over het diploma CWO-2 Jeugdzeilen, bijvoorbeeld in de Optimist.

 

Ik heb geen bootje…

De RZV beschikt over 14 Optimisten en 4 RS-Feva’s, die verhuurd worden voor de JZO. Hier geldt “op is op”, dus het is wel van belang je tijdig aan te melden. Deze huuroptimisten zijn in de basis gereserveerd voor de startende zeilers voor het CWO-1 diploma. Omdat er altijd wel een aantal startende zeilers met hun eigen bootje komen kunnen ook zeilers die met CWO-2 bezig zijn een huurboot aanvragen. Het blijft echter wel zo dat CWO-1 zeilers voorrang hebben bij het huren van een Optimist. In het geval van overboeking zullen de huurboten worden toebedeeld aan de startende zeilers, ook als die zich later inschrijven.

Een aantal weken voor aanvang van de cursus zal je geïnformeerd worden of er een boot voor jou beschikbaar is. Als er geen verenigingsboot beschikbaar is, moet je beschikken over een eigen bootje dat goedgekeurd is. Als je geen eigen boot kan regelen mag jij je inschrijving, op dat moment, kosteloos cancellen.

Je eigen boot kan gestald worden bij de RZV tegen een vergoeding (zie Tarieven).

 

Als ik zeilen niet leuk vind?

Mocht je onverhoopt het zeilen niet leuk vinden dan heb je altijd de mogelijkheid om te stoppen. Als je stopt voordat de cursus halverwege is dan krijg je de helft van het lesgeld terug. Dit geldt vanzelfsprekend niet voor de JZO-week.

 

Ouders

De RZV is een vereniging die geen verplichte inzet van ouders kent. De kinderen krijgen les van een ervaren en hiervoor opgeleide instructeur. Wel is het zo dat hulp van (een aantal) ouders tijdens de cursusdagen nodig is: bijvoorbeeld als walouder of ouders met vaarbewijs als hulp(ouder) voor de instructeur. Ouders die bereid zijn om te helpen met een of meer cursusdagen, kunnen dat vermelden bij het inschrijving.

 

Inschrijving

Lid worden
De RZV verschaft alleen opleidingen aan leden, dit om niet oneigenlijk te concurreren met commerciele zeilopleidingen. Vandaar dat uw kind lid moet zijn om mee te kunnen doen met de opleiding. Met inschrijven voor JZO activiteiten wordt uw kind automatisch lid.

– Nee, ik ben geen lid:
1. U kunt dan via www.rzv.nl > ‘Over RZV’ > ‘Lidmaatschap’ een lidmaatschap aanvragen voor uw kind;
2. U komt dan bij onze database (e-captain) terecht;
3. Klik op ‘Inschrijven als lid’ & vul de gevraagde gegevens in;
Zodra uw inschrijving verwerkt is krijgt u een e-mail met uw inloggegevens, waarbij u uw kind in kan schrijven voor een activiteit zoals hieronder omschreven.
4. Klik op ‘Activiteiten’ > ‘Opleidingen & Trainingen’;
5. Maak uw keuze en klik op ‘Inschrijven’;
6. Vul op het volgende scherm de gevraagde gegevens in;
7. U bent nu aangemeld en ontvangt een bevestigingsmail;
Tevens kunt u op de site uw naam zien in de lijst van inschrijvingen.
De definitieve plaatsing en toewijzingen van huurboten volgt z.s.m.
De organisatie kan pas als alle inschrijvingen binnen zijn groepsindelingen maken, bepalen hoeveel deelnemers er in elke groep terecht kunnen en bepalen welke deelnemers van een huurboot gebruik kunnen maken – hierover ontvangt u bericht!

– Ja, ik ben wel lid:
1. Ga naar www.rzv.nl;
2. Onder het kopje ‘MIJN RZV’ klikt u op ‘Inloggen’;
3. Vul uw gebruikersnaam en wachtwoord in;
– bent u uw wachtwoord vergeten: klik op wachtwoord vergeten?
– bent u uw gebruikersnaam vergeten: check uw mail van RZV;
– kunt uw uw gebruikersnaam nog steeds niet vinden: mail naar email hidden; JavaScript is required.
4. Klik op ‘Activiteiten’ > ‘Opleidingen & Trainingen’;
5. Maak uw keuze en klik op ‘Inschrijven’;
6. Vul op het volgende scherm de gevraagde gegevens in;
7. U bent nu aangemeld en ontvangt een bevestigingsmail;
Tevens kunt u op de site uw naam zien in de lijst van inschrijvingen.
De definitieve plaatsing en toewijzingen van huurboten volgt z.s.m.
De organisatie kan pas als alle inschrijvingen binnen zijn groepsindelingen maken, bepalen hoeveel deelnemers er in elke groep terecht kunnen en bepalen welke deelnemers van een huurboot gebruik kunnen maken – hierover ontvangt u bericht!

 Weet u niet zeker of dat u lid bent of niet: mail naar email hidden; JavaScript is required

 

Schrijf je in!

 

Heb je nog vragen?

Stuur dan een mailtje naar email hidden; JavaScript is required

 

Extra informatie

Data
Tarieven
Belangrijke informatie
Nieuws