World Port Sail Team Rotterdam is een samenwerkingsverband van vijf Rotterdamse zeilverenigingen (RZV, KZ&RV De Maas, Aegir, KZC en WSVR), opgezet om enthousiaste jeugdzeilers te helpen hun ambities in het wedstrijdzeilen te realiseren.

Met een uitgebreid programma van trainingen in teamverband en individuele begeleiding tijdens (inter)nationale wedstrijden worden de geselecteerde zeilers van de deelnemende verenigingen opgeleid tot het niveau van de nationale jeugd- en kernploegen en belofteteams van de diverse jeugdklassen.

Deelname aan Team Rotterdam is op uitnodiging. Enthousiaste zeiltalenten van de deelnemende verenigingen met de ambitie voor plaatsing in nationale talent- en/of kernploegen worden door hun vereniging voorgedragen. Op dit moment bestaan er teams voor zeilers in de Optimist, Laser (4.7, Radiaal, Standaard) en RS-Feva.

Optimist

Team Rotterdam Optimisten (TRO) bestaat uit 15-20 zeilers tot 15 jaar onder leiding van hoofdtrainer Maarten Treuren. Naast de zeiltrainingen en -wedstrijden zijn er wekelijkse conditietrainingen, instructieavonden over o.a. wedstrijdreglementen, materiaaldagen, en lezingen over mentale voorbereiding en voeding. De doelstelling van het TRO is talentvolle Optimistzeilers naar het niveau te brengen voor plaatsing in de nationale jeugd -of kernploeg. Sinds de oprichting in 2012 is die doelstelling ruimschoots gehaald. In de OCN-kernploeg 2017 namen vier zeilers van Team Rotterdam deel:  Daan Boekholt, Suzanna Lap, Wilfried Zielinski, Oliver Jaquet.

Doelstelling:talentvolle Optimistzeilers opleiden tot niveau nationale Jeugd- en Kernploeg
Doelgroep:geselecteerde Optimist A-zeilers van deelnemende verenigingen
E-mail:email hidden; JavaScript is required
Coördinatie:Edith Bazuin 0653164456
Hans Ziemer 0616460030
Arthur Nagtegaal 0653360748
Hoofdtrainer:Maarten Treuren, 06 34568629
Logistiek: Arjen van der Veen 0653427871
Ron de Schepper 0615269973
Fysieke trainer:Rob Verploegh, 06 55944012

Laser

Het Laserteam is gestart in 2013. In dat jaar werd een intensief programma georganiseerd met gelegenheidstrainers met Olympische allure zoals Rutger van Schaardenburg, Pieter-Jan Postma en Serge Kats. Verschillende zeilers werden toen geselecteerd voor het Nationaal Beloften Team (NBT).
Nu de Laserklasse organisatie (LON) uitstekende programma’s voor ambitieuze 4.7- en radiaal-zeilers organiseert in Medemblik, richt het Laser Team Rotterdam zich meer op zeilers die de stap naar deze  landelijk LON-programma’s (zie ook www.laserklasse.nl) nog net te groot vinden of degenen die wegens bijvoorbeeld studieverplichtingen tijdelijk wat minder kunnen varen.
In 2015 gaan we weer (bijna) iedere zondag of woensdagavond varen op Kralingen of in Zeeland.

Doelstelling:jeugdzeilers motiveren om meer te varen en aansluiting te laten vinden met landelijke LON-programma's
Doelgroep:4,7-, Radiaal- en Standaard (ook masters mogen meetrainen)
E-mail:email hidden; JavaScript is required
Coördinatie:
Hoofdtrainer:Dirk-Jan Korpershoek, 06 20344868

 

RS-Feva

Vanuit regio Rotterdam willen we graag dat zeilteams in de RS Feva kunnen trainen en deelnemen aan wedstrijden op nationaal en internationaal niveau. Hiermee worden de mogelijkheid geboden voor een vervolgstap van de beginnende  wedstrijdzeiler Rs Feva. Dit kan zijn na de elementaire zeillessen RS Feva bij de lokale verenigingen of doorstromend uit de Optimist of andere klassen.

De RS Feva zeilteams uit regio Rotterdam hebben zich sedert de start van de RS Feva klasse nationaal en internationaal aansprekend geprofileerd. Belangrijke jaarlijkse nationale wedstrijden zijn United 4, Dutch Youth Regatta, Open Nederlandse Kampioenschappen en natuurlijk de Botterletter als afsluiter op de Kralings Plas. Een aantal CombiRotterdam wedstrijden staan ook altijd op het programma om de RS Feva te promoten bij de aanstormende nieuwe talenten. Internationaal zijn er vele mogelijkheden om aan wedstrijden deel te nemen zoals de wereldkampioenschappen, vele europesche kampioenschappen en lokale wedstrijden. Een aantal voorbeelden: Grossetto 2013, Carnac 2014, Travemunde WK 2015, Santander WK 2016, Medemblik WK 2017, Florida WK 2018, Follonica Italy 2019, Travemunde Woche, Lake Lipno, Le Havre, UK Nationals, Lake Garda etc. Vele RS Feva zeilers stroomden door naar verschillende vervolgklasses zoals bijvoorbeeld 29-er, Nacra 15 en daarna naar 49-er/FX.

Heb je vragen, neem dan gerust contact op met Fred Jansen en/of Tijmen Beemster.

Doelstelling:Top 5 NK, top 15 EK, top 25 WK, deelnemen nationale- & internationale wedstrijden
Doelgroep:ambitieuze RS-Feva-zeilers
E-mail:email hidden; JavaScript is required
Coördinatie:Fred Jansen
Hoofdtrainer:Tijmen Beemster

Sponsoren van het Laser Team Rotterdam zijn:
BDO, Accountants & (Belasting) Adviseurs
TMS, Technical & Maritime Services
Kolpa Architecten

Bekijk ook de facebook-pagina van WPS Team Rotterdam Optimist en de facebook-pagina van WPS Team Rotterdam Laser