Van 30 mei tot en met 2 juni vond op het IJsselmeer voor Hoorn de Open Nederlands Kampioenschappen Master plaats.

Het evenement stond in het teken van wisselende weersomstandigheden, variërend van 3 tot 30 knopen wind.

De eerste dag stond er veel wind met hoge golven (lagerwal). Met twee wedstrijden gevaren was het een zware dag!

Vrijdag begon rustig maar ook in de loop van de dag namen wind en golfhoogte toe. Zaterdag en zondag waren dagen waar weinig tot matige wind stond zodat iedereen wel aan zijn trekken kwam.

Er werd in de Laser Standard (73 deelnemers) en Laser Radial (51 deelnemers) gestreden om de blauwe wimpel. Maar er waren ook prijzen te verdienen in de verschillende categorieën te weten

  • Apprentice Master 35 – 45 jaar
  • Master 45- 55 jaar
  • Grand Master 55 – 65 jaar
  • Great Grand Master van 65 – 75 jaar
  • Legends (alleen Radial) boven de 75 jaar (jawel, deze categorie telde vier deelnemers!)
  • Women Master Laser Radial boven de 35 jaar
  • Women Master 4.7 boven de 35 jaar

Met overtuiging won Serge de titel in de Standard met een sterke serie: 1-3-1-2-1-3-1-(6)-3-(dns). Kampioen in de Radial werd Ian Jones uit Groot Brittannië. 

Tot nu toe wilde Serge nooit meedoen met het “oude-mannen-zeilen”, maar na een intensieve lobby vanuit de Laserklasse en met het wereldkampioenschap Laser Master in september in Port Zélande in het verschiet, liet hij zich toch verleiden. Uit betrouwbare bronnen hebben we vernomen dat hij regelmatig op het Haringvliet te zien was in zijn boot om toch de nodige trainingsuren te maken. Dit alles met als resultaat dat de RZV er weer een kampioen bij heeft (en pa Kats weer een bordje mag maken).

Maar er vielen meer RZV-zeilers in de prijzen:

  • Wilmar Groenendijk tweede prijs in de Radial Grand Master
  • Martin van Olffen derde prijs in de Radial Grand Master
  • Martine Polderman derde prijs bij de Radial Women

Daarnaast deden vanuit de RZV Luuk van Basten Batenburg (27ste), Jan-Willem Jannink (66ste met maar vier wedstrijden gevaren) en ik (20ste) mee aan dit kampioenschap.

Met een aantal zwempartijen op donderdag kreeg ondergetekende een nuttig lesje “nederigheid”: te licht bevonden voor het IJsselmeer. Ik vermoed dat Luuk en Jan-Willem dezelfde ervaring hebben opgedaan. Zoals altijd het devies: meer uren in de boot.

Klik hier voor meer informatie en foto’s van het evenement.

De foto’s (door Marianne Lenos en Erik de Vrijer) laten zien dat het hard werken was voor iedereen. Top gevaren allemaal!!!

Hero Mulder