Van 12 tot en met 20 juli werd voor de kust van Den Haag het wereldkampioenschap zeelzeilen gehouden.

Het deelnemersveld bestond uit 90 jachten uit 15 landen waarbij zowel kampioenen, jonge en oudere zeilers, toerjachten als ook super racers met een professionele crew streden om de titel.

Een uniek handicapsysteem werd toegepast waarbij ORC en IRC scores werden gebundeld en waarbij ook de windsterkte werd toegepast.

De serie werd begonnen met een lange offshore race van 135 nm waarbij het resultaat meegeteld moest worden in het algemene klassement.

Nic Bol zeilde mee als stuurman op de J-Lance 12, een J112E van Gideon Messink in de C-klasse. Het team bestond uit slechts zes man waarbij zij ver onder het maximum gewicht bleven. Andere boten voeren met acht of negen man! Het was dus hard werken aan boord.

Na een zeer slechte start van de wedstrijdserie (met een eerste en een 40ste plaats in de offshore race) wist het team zich prima terug te vechten naar de top van het klassement.

Voor de laatste dag was de achterstand op nummer 1 nog maar vijf punten. Opdracht was dus om het Zweedse team “weg te brengen” in de laatste wedstrijd. De Zweden eindigden achter in het veld en het team van Gideon kon zich nog een slechte wedstrijd permitteren en wonnen de titel!!!

Klik hier voor alle uitslagen en verdere info.

foto’s: Sander van der Borch