We zijn al weer toe aan de derde winterlezing.

Op zondag 28 januari doen Wytse Bouma en Jaap Barendregt verslag van hun deelname aan de Twostar zeezeilwedstrijd van het afgelopen jaar. Onderweg van Plymouth (UK) naar Newport, Rhode Island (USA) werden ze overvallen door een zeer zware storm. In de nacht van 8 op 9 juni verging hun schip in volle zee bij een kleine 60 knopen wind en huizenhoge golven. Ze vertellen over hun tocht en hun redding door het Canadese Joint Rescue Coordination Centre. Aanvang 16:00 uur.

Na de lezing is er de mogelijkheid om een maaltijd te gebruiken. Onze fantastische gediplomeerde Zuid-Afrikaanse kok zal een heerlijke Zuid-Afrikaanse Boboti-schotel serveren voor een bedrag van € 10.00. Voor deelname aan deze maaltijd wel graag vóór zaterdag 27 januari aanmelden bij Hennie Louw, via e-mail email hidden; JavaScript is required of via mobiel telefoonnummer 06 589 64 943.

Terugkijkend:

Op 18 december j.l. hield Sandré  Caron een fantastisch verhaal over IJszeilen. Deze bevlogen piloot bracht niet alleen een zo-goed-als complete ijszeiler van het type DN mee, maar ook nog eens een enorm arsenaal aan accessoires, waaronder verschillende types schaatsen en uitrusting. Bovendien konden we prachtig filmmateriaal bewonderen.

Opvallend was dat er veel technische vragen werden gesteld. Ook weer niet zo vreemd met zoveel techneuten in de zaal en enkele langebaan schaatsers. Maar liefst 16 ijzers heeft Sandré tot z’n beschikking om optimaal te kunnen glijden. Hoe har

der het ijs, hoe ronder de schaats en tot ca. 3 cm sneeuw kan er ook nog ge-ijszeild worden. Uiteraard zijn ook de breedtes van de schaatsen verschillend. Curieus waren de elektrische voetenwarmers. Bij snelheden tot 80 km/u, soms zelfs daarboven, en temperaturen van meer dan 10 graden onder nul, kun je zo’n hulpmiddel wel gebruiken!

Hopelijk krijgen we deze winter de kans Sandré op de Kralingse Plas aan het werk te zien en heel misschien mogen we het dan zelf ook eens proberen. Wel gevaarlijk, want één ding werd ons allen duidelijk is: je bent verkocht als je het eenmaal een keer hebt geprobeerd!

Voorlopig programma winterlezingen:

Op 18 februari 2018 zal Erik Frölke c.s. een verhaal houden over reanimatie en AED-gebruik. De onderwerpen van 25 maart en 29 april zullen nog volgen.