Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Film “Maiden”

24 november 2019 @ 16:00 - 17:30

Als een zeepaard van Troje voeren ze in 1989 plotseling een absoluut mannenbolwerk binnen.

Tot dat moment hadden vrouwen een ondergeschikte rol gespeeld in de Whitbread Round The World Race, de grootste zeilwedstrijd van de wereld die eenmaal per drie jaar plaatsvindt. Koken mochten ze, of schoonmaken.

Totdat de 24-jarige Tracy Edwards, die de race al eens in de keuken van een mannenschip had doorgebracht, met een eigen boot en een volledig vrouwelijke crew wilde gaan deelnemen. Het benodigde geld daarvoor kwam, uiteindelijk, van koning Hoessein van Jordanië. En Sarah Ferguson, de hertogin van York, had het schip alvast heel toepasselijk “Maiden” gedoopt.

Die vrouwenboot zou de eerste etappe van het Britse Southampton naar Punta Del Este in Uruguay niet gaan uitvaren, spraken insiders toentertijd uit. De twaalf crewleden, onder wie de Nederlandse Tanja Visser, hadden helemaal niets te zoeken in zo’n loodzware race, zo was het idee. Zelf dachten en denken ze daar heel anders over. Voor de camera van Alex Holmes doen de vrouwen bijna dertig jaar na dato hun relaas over de negen maanden die ze op het woelige water zouden doorbrengen.

De filmmaker vermengt hun herinneringen met opwindende beelden vanaf de boot en smeedt zo een behoorlijk enerverend geheel dat de ervaring aan boord heel aardig invoelbaar maakt. En zoals dat gaat in dit soort verhalen stijgen de heldinnen, na de nodige uitdagingen en ontberingen, uiteindelijk boven zichzelf uit en leren ze elkaar én zichzelf beter kennen. Waarna als vanzelf ook het respect van al die sceptische mannen volgt.

“Maiden” is een feministisch portret van een volhardende vrouw en een spannende film over doorzettingsvermogen en wilskracht onder zware omstandigheden.

Voor de Nederlandse kijkers is de documentaire “Maiden” extra de moeite waard vanwege een niet onbelangrijke Nederlandse inbreng. Een van de crewleden was zeilster Tanja Visser. Ze wordt vreemd genoeg overgeslagen tijdens de korte introductie van alle deelnemende zeilsters. Dat komt waarschijnlijk omdat ze in de beginfase van de voorbereidingen niet fulltime betrokken was. Later komt Visser wel meerdere keren tijdens de nieuwe interviews aan het woord over haar belevenissen tijdens de historische wedstrijd.

De film wordt zondag 24 november vertoond bij de RZV.
Tijd: 16.00 – 17.30 uur

Gegevens

Datum:
24 november 2019
Tijd:
16:00 - 17:30
Evenement Categorie:

Organisator

RZV
Telefoon:
+31640753608
E-mail:
info@rzv.nl
Website:
www.rzv.nl

Locatie

Rotterdamsche Zeilvereeniging (RZV)
Kralingse Plaslaan 113
Rotterdam, Zuid-Holland 3062 CD Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
+31640753608
Website:
http://www.rzv.nl