Op zondag 23 februari gaf Bastiaan den Braven een boeiende presentatie over de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij.

De historie ging 200 jaar terug. Het redden van schipbreukelingen was in 1824 geen vanzelfsprekendheid. Pas na een scheepsramp en een zeldzame reddingspoging, waarbij zes redders verdronken, ontstond een georganiseerd reddingswezen met reddingsstations langs de kust.
De ontwikkeling in 200 jaar stond niet stil. In 1824 werden de reddingsboten met paarden over het strand naar zee getrokken. Tegenwoordig varen de modernste schepen rond met een bemanning met de beste overlevingspakken.

Bastiaan vertelde verder over de trainingen die de bemanning moet ondergaan voordat zij 365 dagen per jaar, 24 uur per dag, onder alle weersomstandigheden kunnen worden opgeroepen om iedereen te redden of te helpen die dat nodig heeft.
Hij was zelf gestationeerd in Dordrecht waar maar liefst twee reddingsstations zijn. De wateren rond Dordrecht worden het drukst bevaren door zowel (grote) beroeps- als pleziervaart. Het is dan ook niet verwonderlijk dat daar de meeste reddingsacties plaatsvinden.
Na de pauze werd de preventie aan boord onder de loep genomen zoals o.a. veiligheid aan boord, welke kant spring je van boord in geval van nood wanneer je het schip echt moet verlaten, blusapparatuur, de Radio Medische Dienst en de KNRM-app.
Veel onderwerpen waren bij de meesten wel bekend maar ook een aantal minder bekende doch belangrijke zaken wanneer je iets overkomt op zee of open water werden nog eens doorgenomen.
Aan het einde van de presentatie werd de werking van het reddingsvest met behulp van een ‘vrijwilliger’ onder de aanwezigen uitgelegd. Altijd handig om dit in de praktijk te zien.


Na afloop napraten met de bekende bitterbal van de vereniging en de nodige donaties in het ouderwetse reddingsbootje. Het bedrag wordt door de vereniging verdubbeld! Natuurlijk kun je ook via de KRNM-website of de app digitaal doneren.