Van 23 tot en met 28 juli is in Travemünde (Duitsland) op de Oostzee gestreden om het Europees kampioenschap Flying Junior.

Na zes dagen met in totaal 14 wedstrijden bleken Guido Sol (stuurman, 35) met RZV-lid Hugo de Jong (bemanning, 14 jaar) oppermachtig te zijn en konden zij met de eer strijken.

Het evenement was onderdeel van de Travemünde Woche, één van de grootste zeilevenementen in Europa. In totaal deden er zo’n 900 boten mee (15 verschillende zeilklassen), 2000 deelnemers uit 25 nationaliteiten. Als FJ-zeilers merkten ze daar niet heel veel van.

Bijzonder was wel dat er diverse (8!) wedstrijdgebieden in de Oostzee waren uitgelegd. De FJ voer op de één na verste (drie kwartier varen) en gelukkig ook een aantal keer wat dichterbij. Voor de Duitse televisie werd ook een ‘haven-wedstrijd’ gevaren. De FJ voer het kampioenschap in hetzelfde wedstrijdgebied als de Vauriën en deelde daar ook de faciliteiten (wedstrijdcomité en camping) mee.

Bijzonder aan dit grootse evenement was dat de boten met een tracker zeilden. Zo konden de thuisblijvers de boten volgen, net als bij de Volvo Ocean Race.

Er deden zo’n 35 FJ’s mee, waarvan het overgrote deel uit Duitsland kwam. De wedstrijden kenden alle weertypen: aanvankelijk stond er weinig wind en was er lang uitstel. Zo werd er een dag pas om 17.00 uur gestart. Maar de één na laatste dag stond er veel wind, met hoge golven. Dat was surfen over de golven en kwam het aan op stuurmanskunst, zeker ook omdat er wat stroming stond. Onder deze verschillende condities werden alle stuur- en bemanningskunsten getest en won het team dat het beste onder alle omstandigheden zeilde.

Guido en Hugo wonnen de eerste wedstrijd, maar de regerend kampioen Rolf de Jong (zijn vader, 47 jaar) met zijn zus Esther (net 13 jaar) voeren die eerste dag met de zwarte spinnaker. Deze spinnaker was bestemd voor de aanvoerder van het klassement, dus op de eerste dag was dat de winnaar van het vorige jaar.

Rolf was vorig jaar Europees kampioen geworden met Hugo. Zij vormden toen een gelegenheidsduo omdat de stuurman van Hugo op het laatste moment niet kon varen. Rolf voer dit jaar met zijn dochter Esther waarbij Esther stuurde! Zeker met de hoge golven en haar beperkte ervaring een bijzondere prestatie. Ze zijn zelfs nog als 4e geëindigd.

Esther en Rolf stonden de eerste dag verrassend eerste maar konden die plek niet vasthouden. Guido en Hugo kwamen vrijwel elke wedstrijd als eerste over de finish. Ze startten voorzichtig, maar hadden geen enkele moeite om 10 keer als eerste over de eindstreep te komen. Niet vreemd omdat zij al jaren samen zeilen en een ijzersterk team vormen. De laatste wedstrijd hebben ze niet eens gevaren. Ze stonden ruim bovenaan de ranglijst. Guido is overigens een zeer ervaren zeiler, o.a. in de FJ en had de titel al eerder veroverd.

Hylke Sasse en Bart van den Hondel voeren sterk op een tweede plaats. Beiden zijn zeer ervaren en goede zeilers, maar als team hebben zij wat minder ervaring. En zijn ze op dat punt dus sterk in het nadeel ten opzicht van Guido en Hugo. Op de derde plek een Duits duo, dat ook zeer ervaren is onder alle weercondities. Miriam de Jong (net 11 jaar) deed ook mee. Zij was bemanning en voer in het middenveld. Op de zwaar-weer-dag met de hoge golven was ze zes keer omgeslagen, maar voer ze met haar stuurman Jori Vermeij dapper door.

Henriette de Jong