Op zondag 2 juli was de start van de “Offshore Round Gotland Race” waarvoor Nanno Aukes zich had ingeschreven met zijn J122 de “Maas”.

Deze wedstrijd is een offshore wedstrijd voor zeiljachten over een afstand van 350 mijl. Tijdens deze 80ste editie deden 241 wedstrijdjachten mee, verdeeld onder (maxi)jachten, klassieke jachten en multihulls. Daarnaast was er ook een klassement voor duo handed teams. Al met al een evenement waarbij meer dan 2000 zeilers aan deelnamen.

Nanno heeft een aantal weken voor de wedstrijd met o.a. Laurens van Helsdingen zijn boot van Hellevoetsluis naar Stockholm gevaren over een afstand van ruim 750 mijl met de bedoeling om na de race met Hanneke  rustig terug naar Nederland te varen.

Zijn bemanning tijdens de wedstrijd bestaande uit de RZV-leden Nanno Aukes (eigenaar), Jan Bos sr., Jan Bos jr., Arnold Teeuwen, Hein Stroeve en Paul Gast vlogen over om deze unieke wedstrijd mee te kunnen varen.

De race startte in het centrum van Stockholm waarna een aantal boeien in de scheren van Stockholm gerond moesten worden. Vervolgens werd het eiland Gotland in de Baltische Zee aan stuurboord gerond waarna terug gezeild werd om nabij Sandhamm, een eiland ten oosten van Zweden te finishen.

De zeilers hebben tijdens de race te maken gehad met uiteenlopende omstandigheden; weinig wind, veel wind, kruisrakken, bezeilde rakken, spinnaker / gennaker rakken, zodat opletten en wisselen van voorzeilen noodzakelijk was en daardoor de wedstrijd boeiend maakte. Het “Maas” team wist hier goed mee om te gaan en zich gedurende de race steeds verder naar voren te zeilen.

Doordat binnen het “Maas” team alle leden allround waren en daarom verschillende functies aan boord konden vervullen, wisten zijn de snelheid tot de finish optimaal te behouden. Een mooie vijfde plaats in klasse A was hiervan het resultaat.

De 100 ft maxi racer CQS verbeterde het 20-jaar oude record en wist het rondje in 31 uur af te leggen.

De wedstrijden waren goed te volgen via AIS en terug te zien op de website waar ook de uitslagen beschikbaar zijn.