Van 1 tot en met 4 juni 2017 is in Scheveningen het wereldkampioenschap J/22 verzeild. Met J/22 NED 1609 namen Nic Bol, Tim de Weerdt, Niels de Vries en Christopher Bol deel aan dit wereldkampioenschap. Verder zeilde RZV’er Jan Bos samen met Hans Duetz en André Beijer mee en was ook de Rotterdamse Studenten Zeil Vereniging vertegenwoordigd met hun J/22.

Na een trainingsperiode met verschillende evenementen was het op dinsdag 30 mei zover; het WK stond op het punt om te beginnen.

Gewapend met Quantum bus en meetbrief togen Tim en Niels naar Scheveningen om de boot te laten meten. Op alle punten was alles tip-top in orde en met 863 kg (minimum 857 kg) was de boot één van de lichtste in de vloot.

Woensdag 31 mei was het team compleet in Scheveningen voor de meting van het bemanningsgewicht en ’s middags de practice race.

Om onder de maximaal toegestane 275 kg bemanningsgewicht te komen moesten er hier en daar nog wat kilo’s verloren worden. Op het moment der waarheid bleek dat ruimschoots gelukt en was het totale gewicht 269,3 kg. Die middag werd de practice race gezeild op de Noordzee; een mooie kans voor een laatste meting in het veld. Met een 1e plaats lieten we zien wat we waard waren. Helaas waren we echter te vroeg over de lijn. Resultaat: score UFD, gelukkig nog maar de practice race….

De dagen erna telden mee voor het klassement en na een moeilijke eerste dag stonden we, na een ochtend wachten op wind, overall 7e. Het team van Broach met als stuurvrouw Lisanne Nijdam zeilde sterk en stond op de 1e plaats. De wind was weinig en daardoor het effect van de stroom vrij groot. We maakten wat strategische overwegingen die niet goed uitpakten waardoor we plekken verloren. We konden de specifieke situaties wel benoemen en dus de leerpunten meenemen naar de dag erna.

Ook dag 2 begon met wachten op wind. Er kwam een briesje dat genoeg was om twee wedstrijden te varen met voor ons betere resultaten, een 2 en een 3, waarmee we overall op de 3e plaats kwamen te staan.

De voorspelling voor zaterdag en zondag was beter. Dag 3 startten we direct met vertrek uit de haven op het geplande tijdstip. Eenmaal buiten zakte de wind er echter volledig uit en werden we richting IJmuiden in plaats van onze baan ten zuiden van Scheveningen gespoeld. Met anker uit wachtten we op een call van het comité. Toen er zeemist leek te ontstaan stuurden zij alle boten (140 open boten in totaal op deze baan) terug naar de haven om er zeker van te zijn dat er niemand kwijt zou raken. Inmiddels was de wind weer aangetrokken en konden we na melding direct weer naar buiten voor 4 mooie wedstrijden. Met een 1, 3, BFD en 2 zeilden we ons naar de 1e plaats overall! Ook het team van Hans Duetz, Jan Bos en André Beijer had een goede dag met een 4, 2, 3 en 1. Het team van Lisanne Nijdam voer twee keer een BFD en had daarmee beide aftrekwedstrijden al ‘gebruikt’. Het team van de Rotterdamse Studenten Zeil Vereniging had duidelijk baat bij wat meer wind, zeilde knappe top-10 plaatsen op zaterdag en steeg daarmee sterk in het klassement.

Op dag 4 was het spannend: de top 5 van het klassement stond op 10 punten afstand van elkaar. Alle deelnemers goed in de peiling houdend zeilden we de eerste wedstrijd na een slechte start een 9e plaats. Hierdoor zakten we tijdelijk terug naar de 2e plaats omdat Fraporita (NED 1273) hier een 1e plaats pakte. Hans Duetz voer een 2e plaats en kwam ook dicht in de buurt. De wedstrijden daarna waren deze twee teams de grootste concurrent en werden scherp in de gaten gehouden. Met scherpe starts en mooie strategische keuzes werden we de twee laatste wedstrijden 1e en verzekerden ons van de wereldtitel!

Bij het binnenvaren in de haven was al een RZV-delegatie op de havenhoofden van Scheveningen gekomen en in de haven verzamelden zich steeds meer bekenden rond de boot. Na de champagne op het voordek, kranen van de boot en de prijsuitreiking met speech van stuurman Nic, sloten we dit WK af als kersverse wereldkampioenen!

Hans Duetz, André Beijer en Jan Bos werden overall 3e en het studenten-team van de Rotterdamse Studenten Zeil Vereniging finishte op de 14e plaats als 4e studententeam.

Dank aan alle RZV’ers voor de support, aan Mark ten Broecke en Leonie voor het organiseren van perfecte locatie om te overnachten, aan Nic Bol voor het initiatief met ons als jeugdige RZV/RSZV’ers dit WK te zeilen, aan de organisatie van de NSR (ook RZV’ers betrokken!) en uiteraard alle andere deelnemers voor de prachtige competitie!

Tim de Weerdt en Niels de Vries